Saopštenje povodom najavljenje regulacije oslikavanja murala i grafita

Saopštenje povodom izjave za javnost naslovljene “Vesić: Murali i grafiti ubuduće na precizno određenim lokacijama” na sajtu grada Beograda od 19.marta 2015.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije izražava protest zbog načina na koji beogradske vlasti planiraju da navodno regulišu oslikavanje murala i grafita u gradu, jer je reč o još jednoj u nizu netransparetnih odluka o pitanjima od javnog interesa. Posebno zabrinjava najavljen način izbora autora i lokacija, kao i očigledna želja za iskorišćavanjem mladih umetnika.

Gradski menadžer Goran Vesić i gradski urbanista i arhitekta Milutin Folić tvrde da su održali seriju razgovora sa umetnicima povodom nove regulative o muralima i grafitima, ali nisu naveli nijedno ime koje bi uverilo javnost u relevantnost tih konsultacija. Izvesno je da u tim razgovorima nisu učestvovali predstavnici organizacija koje su proteklih godina realizovale najveći broj murala u gradu, angažujući renomirane domaće i međunarodne umetnike (Remed, BLU, M-City, Biljana Đurđević i mnogi drugi – potpuni spisak pogledati ovde). Vesić i Folić pominju i „stručno telo Grada“ koje će odrediti ko će ubuduće oslikavati murale, ali je nejasno ko će činiti to telo, da li će postojati javni konkurs i na osnovu kojih će kriterijuma biti odlučivano.

Zabrinjava i izjava da je u toku procedura dobijanja dozvola od stanara i Zavoda za zaštitu spomenika za tridesetak lokacija na području Beograda, jer dosadašnje višegodišnje iskustvo pokazuje da nijedna od tih dozvola nije moguća ako za određenu fasadu ne postoji i idejno rešenje. Takođe, najavom da se za oslikavanje murala neće izdvajati posebna sredstva, zato što je „uvek lako naći sponzore za boje“, gradske vlasti osporavaju umetnicima pravo na nadoknadu za rad i diskriminišu ih. Posebno čudi najava dovođenja stranih umetnika ukoliko nije predviđen budžet za projekte oslikavanja gradskih zidova.

Novi potezi gradske uprave predstavljaju stoga drastičan pad dostignutih standarda u regulaciji oslikavanja murala, koji čine bitan deo identiteta Beograda od sedamdesetih godina 20. veka. Unazađivanjem dosadašnjih procedura i ugrožavanjem osnova demokratije odlučivanjem koje se ne temelji na stručnosti, održivim procenama i iskustvu, gradska uprava direktno radi na štetu građana i grada Beograda.

Beograd, 23. 3. 2015. Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Izvor: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije