Mural solidarnosti

KURS mural solidarnosti
Foto: Akto festival

Mural solidarnosti

Bitola, Severna Makedonija
jun 2020.
Dimenzija: 18×6,5m
Produkcija: Факултет за работи што не се учат i Narodni teatar Bitola.

Treći po redu mural KURS-a na temu solidarnosti je oslikan na fasadi nekadašnjeg bioskopa Partizan u Bitoli. Na muralu se nalaze stihovi iz Pesme solidarnosti Bertolta Brechta. Prva dva KURS murala o solidarnosti se nalaze u Beograd i Ramali.

Oslikavanjem murala otvaren je godišnji program jubilarnog 15. izdanja AKTO festivala savremene umetnosti.

“Inicijativa za oslikavanje murala u javnim prostorima ima za cilj da kreativno razgovara o određenim temama koje podižu i mobiliziraju ne samo pojedince, već i čitave grupe i zajednice, ka aktiviranju i zajedničkom radu i izgradnji pravednog društva. Osim u Bitoli, murali će biti oslikani i u Skoplju – u Domu kulture u Centu, Đevđeliji, Prilepu, Stipu, Velesu i Kočanima.” navodi tim AKTO festivala

Mural je promovisan 1. Jula 2020. godine.

Oštećen mural solidarnosti u Bitoli
Oštećen Mural solidarnosti u Bitoli. Foto: Akto festival

Oštećen mural

Nepuna 24h nakon promocije mural je oštećen fašističkim porukama „„Smrt za Srbi!!! + Smrt za Šiptari!!!“

Iznenađeni smo brzinom kojom je mural oštećen, ali nas nije iznanadilo da je na njemu napisana fašistička poruka. Mi već godinama radimo murale koji promovišu antifašizam, jednakost i nasleđe revolucionarne borbe (pre svega Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije) sa dosta specifičnom estetikom. Često kombinujemo vrlo jasnu simboliku sa revolucionarnom poezijom. Naše intevencije su dosta apstraktne i simbolične (kao i u slučaju murala u Bitoli), ali i pored toga desničari se osećaju prozvani našim muralima i oni im smetaju. Bila bi laž da kažemo da nam nije žao što je mural oštećen, ali sa druge strane ovo je dokaz da je naš umetnički rad uspeo, da smo poslali jasnu poruku koja je naterala fašiste da se osete ugroženima. Ako je naš mural uspeo da skrene pažnju da je fašizam sveprisutan, mi smo zadovoljni jer je to maksimum koji se može očekivati od jednog murala.