Solidarnost – Internacionalnim brigadama

img_3172Udruženje KURS i udruženje Španski borci 1936-1939 su tokom 2106. godine pokrenuli zajedničku inicijativu za oslikavanje murala kojim bi se obeležila osamdeseta godišnjica osnivanja Internacionalinh brigada i odala posačast borcima koji su pružili otpor tada rastućem fašizmu.

Španski rat koji je po mnogo čemo osoben, izrazito karakterišu dve činjenice: prva, Španski rat bio je prolog, uvod u Drugi svetski rat, jer su se u Španiji tada, po prvi put, direktno sukobili međunarodni (i nacionalni španski) fašizam i snage koje će u otporu planetarnom projektu fašističke dominacije, uz svu ideološku i drugu (međusobnu) raznolikost, i delom, zbog nje same, poneti ime snaga antifašizma i/li demokratije; i druga, u odbrani Španske republike učestvovalo je 35-40.000 interbrigadista-dobrovoljaca slobode iz više od pedeset zemalja iz svih delova sveta. U tom, istorijski jedinstvenom, pokretu međunarodne solidarnosti našlo se preko 1750 dobrovoljaca iz tadašnje Jugoslavije.

Mural je podržan sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja na konkursu za finasiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2016. godinu. Oslikavanje planirano za oktobar 2016. godine, ali realizacija je odložena usled velike birokratske procedure za dobijanje svih dozvola. Kako su sve dozovle obezbeđene tek u decembru 2016. oslikavanje je moralo da se odloži za povoljnije vremenske uslove.

img_3146

Rafael Alberti

Međunarodnim brigadama

Dolazite iz velike daljine… Ali ta daljina,
šta je za vašu krv koja peva bez granica?
Smrt neizbežna svaki dan vas proziva,
svejedno da li u gradovima, selima il‘ na drumovima.

Iz ove, iz one zemlje, iz male,
koja jedva da se vidi na izbledeloj mapi,
nošeni istim korenjem jednog istog sna, jednostavno anonimni i govoreći vi ste došli.

Ne poznajete čak ni boju zidova
koje vaš nesavladiva volja brani.
Zemlju koja vas sahranjuje vi branite, sigurni,
pucajući na smrt koja se u boj odenula.

Ostajte, jer tako želi drveće, doline,
najsitnije čestice svetlosti koje izaziva
osećanje jedno jedino koje more potresa: Braćo!
Uz vaše ime Madrid postaje veći i svetliji.

img_3188