sloboda je nedeljiva

Izložba Sazvežđa višestrukih želja
The Mosaic Rooms, London
Vez i štampa na platnu, serija 4 crteža i buklet, različite dimenzije.

Foto Andy Stagg

Foto Andy Stagg

Sa nasleđem Nesvrstanih se susrećemo od prvog istraživačkog projekta (tu smo istražujući istorijat murala u Beogradu naišli na niz intervencija u javnom prostoru urađenim za 9. samit), preko putovanja Čileom i Palestinom, do razlilitih dijzanerskih angažmana. Kada smo pozvani da učestvujemo na izložbi u galeriji Mozaik rooms, na predlog Bojane Piškur i Angeline Radaković da se bavimo govorima koji su održani tokom konferencija Samita nesvrstanih, nismo znali kuda će nas arhivsko istraživanje odvesti. Zbog specifičnosti teme, govore smo potražili u jugoslovenskoj periodici iz doba održavanja konferencija, konkretno u dva dnevna lista – Politika i Borba. Drugi izvor su nam bili originalni izveštaji sa konferencija koji su sadržali transkripte ključnih govora. Ispratili smo prvih 10 konferencija, od prve održane u Beogradu 1961. do 1992. kada Jugoslavija, iako nikad formalno isljučena, prestaje da bude članica zbog ratova i raspada. Obimnu arhivu koju smo prikupili odlučili smo da suzimo na 5 govora i jedan intervju . To nikako ne znači da su ovi govori najvažniji ili prelomni. Crvena nit koja spaja izabrani materijal je borba za slobodu, u govorima se ističu antikolonijalizam, anitimperijalizam i antifašizam.

Kako nam samo predstavljanje arhivskog materijala u kontekstu današnjice nije izgledalo preterano zanimljivo, odlučili smo se da u pomoć pozovemo Selmu Asotić, bosansko-hercegovačku pesnikinju. Selma je metodom brisanja došla do novih pesama koje su nastale iz ovih govora. Želeli smo da nove forme koje nastaju iz ove građe predstave pozitivan aspekt Pokreta nesvrstanih i naglase njegov slobodarski duh, uprkos brojnim njegovim istorijskim kontradikcijama.

Dve od pet pesama su osnova za zastave koje smo pravili za neke buduće nesvrstane, za pokret koji nadilazi zemlje i nacije i teži borbi za solidarniju i bolju budućnost. Ostali materijal je predstavljen u pesmarici i na manjim formatima. U uvodnom tekstu iz kataloga izložbe Southern Constellations: The Poetics of theNon-Aligned, Bojana Piškur postavlja pitanje da li je moguće da postoji nesvrstana savremenost. Ovim pesmama i zastavama i novim interpretacijama formalnih govora tražimo mogući odgovor na to pitanje.


Foto Andy Stagg

Foto Andy Stagg

“Izložba promišlja zamršene nedavne istorije, od osnivanja Pokreta nesvrstanih, okupljajući arhivsku građu, postojeća i novonaručena dela koja povezuju periferne geografije, uzburkavajući odnose između vremena i sećanja. Pored arhivske građe, izložba će obuhvatiti radove savremenih umetnika: Larry Achiampong, Nika Autor, Alia Farid, KURS (Miloš Miletic and Mirjana Radovanovic), Basim Magdy kao i mali izbor radova iz umetničke kolekcije nesvrstanih zemalja (deo fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore), odabran od strane Laboratorije za kolekciju umjetnosti nesvrstanih, uključujući radove Inji Efflatoun, Kareem Dabbah, Choukri Mesli i Khadeir Al Shakarji.”

Iz najave izložbe.

Foto Andy Stagg

Kustoski tim Bojana Piškur i Angelina Radaković.

Izložba je održana od 17. februara do 4. juna u galeriji Mosaic Rooms u Londonu.

Naš rad u saradnji sa Selmom Asotić podržala je A.M. Qattan Fondacija i Umetnički savet Engleske (Arts Council England).

Foto Louisa Rechenbach